153 จำนวนผู้เข้าชม |
Food Safety Students from the School of Agriculture, University of Phayao Win Two Awards with Their Project “Wolffia Ice Cream”
The School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, proudly congratulates undergraduate students from the Food Safety Program who received two prestigious awards for their integrated knowledge and professional innovation project titled “Wolffia Ice Cream”. The project focuses on creating an innovative health product using Wolffia, a nutrient-rich aquatic plant, as the main ingredient.
Awards Received
First Prize in the category of Innovation for Community and Social Development
First Runner-up Prize in the category of Promoting Health Literacy
Student Team Members
Ms. Chanaradee Sihawong
Ms. Nattanicha Khunthong
Ms. Suppanicha Phoolun
Ms. Suparat Rodket
Ms. Panadda Joemthong
Ms. Sasiprapa Areerak
Advisor:
Asst. Prof. Dr. Yuparat Photisate
Lecturer, Food Safety Program
Significance of the Project
The “Wolffia Ice Cream” project highlights the integration of food safety knowledge with product innovation, aiming to develop a nutritious and safe health food product. This innovative dessert not only addresses the growing demand for functional foods but also serves as a potential model for academic research that can be scaled up for commercialization in the future.
This remarkable achievement demonstrates the dedication and creativity of the Food Safety students in applying academic knowledge to create meaningful innovations. It also inspires future students to develop projects that contribute to the well-being of communities and society at large.
--------------------------------------
นิสิตหลักสูตรความปลอดภัยทางอาหาร คณะเกษตรศาสตร์ฯ ม.พะเยา คว้า 2 รางวัล จากผลงาน “Wolffia Ice Cream”
คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ขอแสดงความยินดีกับ นิสิตหลักสูตรความปลอดภัยทางอาหาร ที่คว้ารางวัลจากการนำเสนอผลงานบูรณาการความรู้สู่นวัตกรรมทางวิชาชีพ เรื่อง “Wolffia Ice Cream” ผลงานนวัตกรรมที่สร้างสรรค์จากแหนแดง (Wolffia) ซึ่งเป็นพืชน้ำขนาดเล็กที่อุดมด้วยคุณค่าทางโภชนาการ
รางวัลที่ได้รับ
รางวัลที่ 1 ด้านนวัตกรรมเพื่อพัฒนาหรือแก้ไขปัญหาให้กับชุมชน/สังคม
รางวัลรองชนะเลิศอันดับที่ 1 ด้านการส่งเสริมความฉลาดรู้ทางสุขภาพ
รายชื่อนิสิตผู้จัดทำผลงาน
นางสาวชนารดี สีหะวงษ์
นางสาวณัฐณิชา ขุนทอง
นางสาวศุภณิชา พลูลัน
นางสาวสุภารัตน์ รอดเกตุ
นางสาวปนัดดา เจิมทอง
นางสาวศศิประภา อารีรัก
อาจารย์ที่ปรึกษา:
ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ยุพารัตน์ โพธิเศษ
อาจารย์ประจำหลักสูตรความปลอดภัยทางอาหาร
ความสำคัญของผลงาน
ผลงาน “Wolffia Ice Cream” ถือเป็นการนำองค์ความรู้ด้านความปลอดภัยทางอาหารมาพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพที่มีคุณค่าทางโภชนาการสูง ตอบโจทย์กระแสอาหารเพื่อสุขภาพและการสร้างนวัตกรรมใหม่ ๆ เพื่อพัฒนาคุณภาพชีวิตของผู้บริโภค อีกทั้งยังเป็นต้นแบบการต่อยอดงานวิชาการสู่นวัตกรรมที่สามารถพัฒนาเชิงพาณิชย์ในอนาคต
ความสำเร็จในครั้งนี้สะท้อนถึงความมุ่งมั่นของนิสิตในการบูรณาการความรู้เชิงวิชาการกับการสร้างนวัตกรรมที่มีคุณค่า พร้อมทั้งเป็นแรงบันดาลใจให้กับนิสิตรุ่นต่อไปในการพัฒนาผลงานที่ตอบสนองต่อความต้องการของสังคมและชุมชนอย่างแท้จริง