163 จำนวนผู้เข้าชม |
SMART agriculture for sustainable development
Research Collaboration between UP and KU on Vegetable Farming Innovation in Climate-Vulnerable Areas of Phayao.
School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, Collaborates with KU Kamphaeng Saen on Climate-Resilient Vegetable Production Research. On June 12, 2025, Asst. Prof. Dr. Wipornpan Nuangmek, Dean of the School of Agriculture and Natural Resources, University of Phayao, along with Dr. Bunruam Khitka and Asst. Prof. Dr. Wasna Pithakpol, met with Mr. Bamrung Sangkhaw, Deputy Governor of Phayao Province.
The meeting was also joined by researchers from Kasetsart University, Kamphaeng Saen Campus, and representatives from the Dok Khamtai District Agricultural Office. The collaborative project aims to develop and apply innovative vegetable production technologies for flood- and drought-prone areas in Dok Khamtai District, Phayao. The research focuses on enhancing productivity, increasing farmers’ income through value-added approaches, and promoting year-round sustainability in vegetable farming systems.
The initiative also includes knowledge transfer for future expansion to similar climate-affected regions.
---------------------------------------
คณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรมชาติ มหาวิทยาลัยพะเยา ร่วมกับ คณะเกษตร กำแพงแสน มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ดำเนินงานวิจัยโครงการนวัตกรรมการผลิตผักในพื้นที่เสี่ยงภัยน้ำท่วม-น้ำแล้ง ในพื้นที่อำเภอดอกคำใต้ จังหวัดพะเยา
วันที่ 12 มิถุนายน 2568 ผศ.ดร.วิพรพรรณ์ เนื่องเม็ก คณบดีคณะเกษตรศาสตร์และทรัพยากรธรรมชาติ มหาวิมยาลัยพะเยา พร้อมด้วย อร.บุญร่วม คิดค้า และผศ.ดร.วาสนา พิทักษ์พล เข้าหารือ กับ นายบำรุง สังข์ขาว รองผู้ว่าราชการจังหวัดพะเยา ร่วมกับคณะวิจัยจากมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ และสำนักงานเกษตรอำเภอดอกคำใต้
เพื่อสำรวจพื้นที่ และดำเนินการวิจัยเพื่อใช้เทคโนโลยีการผลิตผักในพื้นที่น้ำท่วมและเทคโนโลยีการผลิตผักในพื้นที่น้ำแล้ง เทคโนโลยีการสร้างมูลค่าเพิ่มกับผัก และเพิ่มรายได้ให้เกษตรกรในพื้นที่เป้าหมายอย่างต่อเนื่องตลอดปี รวมถึงสร้างความยั่งยืนให้ระบบการผลิตผักในพื้นที่ที่ได้รับความเดือดร้อนจากภาวะน้ำท่วม น้ำแล้ง โดยการถ่ายทอดเทคโนโลยีการผลิตผักในภาวะน้ำท่วม น้ำแล้ง และการเพิ่มมูลค่าเพิ่มกับผัก ซึ่งจัดทำเป็นแนวทางสำหรับขยายผลไปสู่พื้นที่อื่นที่มีสภาพแวดล้อมคล้ายกันในอนาคต